Human Talent Consulting /Anita Wesselius
Gericht op ontwikkeling van mens, team en organisatie 


Verschil tussen Behandeling, Begeleiding en Coaching


Op deze website kunt u het aanbod zien van Anita Wesselius op het gebied van begeleiding bij kanker. Als u ondersteuning zoekt bij kanker dan vraagt u zich mogelijk af wat de verschillen zijn tussen de diverse mogelijkheden. 


Begeleiding is geen psychologische behandeling. Behandeling is een vorm van therapie, die mogelijk is na verwijzing van een behandelend arts. Het krijgen van kanker kan werken als een vergrootglas op de thema's in het leven die er al waren voor de ziekte. Het is belangrijk om te kiezen voor een gespecialiseerde behandelaar als de ziekte bijvoorbeeld leidt tot depressieve klachten. 


In veel situaties is een behandeling niet nodig. Het is volkomen normaal en gebruikelijk dat er tijd en aandacht nodig is om jezelf te hervinden na het krijgen van een ernstige ziekte. Wat daarbij kan helpen verschilt van mens tot mens. 


De ene mens trekt zich terug bij ziekte en andere mensen willen graag delen. Delen met lotgenoten kan op vele plaatsen in het land onder andere bij patiëntenverenigingen maar ook bij de bij het IPSO aangesloten inloophuizen. Mensen uit Hilversum en het gehele Gooi en omgeving kunnen hiervoor terecht bij Viore, het centrum voor mensen die leven met kanker.


Individuele begeleiding bij kanker wordt vaak coaching genoemd. Coaching, online coaching en e-coaching zijn gelijkwaardige begeleidingsvorm waarbij de cliënt niet gezien wordt als patiënt maar als mens. Voor coaching is geen verwijzing nodig van een behandelend arts. De kosten van een coach worden niet vergoed uit de ziektekostenverzekering. In essentie verschilt coaching niet van begeleiding. Toch gebruik ik zelf liever de term: begeleider dan coach. Al heb ik lange tijd gewerkt als coach onder de naam Human Talent Coaching en ben ik jarenlang vanaf de oprichting redacteur geweest bij het Nederlands Tijdschrift voor Coaching. Toch voel ik me niet meer zo thuis bij de term coach en e-coach. Dat komt waarschijnlijk omdat zo veel mensen zich coach noemen, zonder dat ze zich kunnen beroepen op relevante ervaring of een gedegen opleiding. Gelukkig is er wel het NOBO waarbij coaches zich onder voorwaarden kunnen aansluiten en zich daarmee kunnen onderscheiden. Ook is het een positieve ontwikkeling dat er coaches zijn die gespecialiseerd zijn in begeleiding bij kanker. 


Voor mij persoonlijk geldt dat ik het liefst volledig word geselecteerd en beoordeeld op mijn eigen unieke kenmerken. Zie daarvoor ook: over Anita Wesselius en: over Human Talent Consulting. De begeleiding die ik bied bevindt zich op het grensvlak tussen psycho oncologische begeleiding en consultancy. U heeft aan mij een professionele gesprekspartner met ervaring in begeleiding bij kanker en met oog voor uw totale situatie. Bij mij treft u een persoonlijke benadering zonder spreekkamer en wachtkamer. Ik bied begeleiding aan huis, meerdaags en online en combinaties van deze mogelijkheden.


Graag stel ik u in de gelegenheid om vrijblijvend met mij kennis te maken. Dat is wat mij betreft de beste manier voor u om te bepalen of ik de juiste persoon ben om u verder te helpen. Ik pas gelukkig in geen enkel standaard hokje, maar mogelijk wel bij uw wensen.